Չամիչի օգտակար և բուժիչ հատկությունները հայտնի են դեռևս վաղ ժամանակներից: Չամիչն ամրապնդում է նյարդային համակարգը, ազդում է որպես հանգստացնող միջոց: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս չամիչ ուտել անեմիայի և ընդհանուր թուլության ժամանակ, տենդի և աղեստամոքսային տրակտի խանգարումների ժամանակ, ինչպես նաև սրտի և երիմաների հիվանդությունների ժամանակ:
Չամիչի բուժիչ հատկությունները պայմանավորված են չոր մրգերում առկա օգտակար հանքային աղերով, օրգանական թթուներով և վիտամիններով: Շաքարների` գլյուկոզայի և ֆրուկտոզայի քանակը չամիչում 8 անգամ ավելի բարձր է, քան խաղողի մեջ: Չամիչի մեջ առկա են մեծ քանակությամբ պրոտեիններ, թիամին և նիացին, ճարպեր, ինչպեսս նաև բազմաթին հանքային աղեր:
Մուգ չամիչը, սև խաղողը և դրանից պատրաստված գինին ավելի օգտակար են, քան դրանց բաց տեսակները: Անգամ կարիեսը և լնդերի հիվանդությունները կարելի է բուժել չամիչի օգնությամբ: Դրանում առկա հակաօքսիդանտները ճնշում են ատամնաբուժական բազմաթիվ հիվանդությունների պատճառ հանդիսացող մանրէների աճը:
Օգտակար հատկությունների շնորհիվ չամիչն ամրապնդում է թոքերը, սիրտը, նյարդային համակարգը, այն անգամ ճնշում է ցասումը և հանդարտեցնում նյարդերը: Չամիչի հատկություններն էապես գերազանցում են խաղողի հատկություններին, ինչի մասին գիտեին նույնիսկ հազարամյակներ առաջ: Չամիչը օգտագործվում էր բժշկության մեջ դեռևս վաղուց: Չամիչի եփուկը և սոխի հյութն օգտակար են հազի, մրսածության, կոկորդի հիվանդությունների ժամանակ: 100 գրամ չամիչի վրա լցնել եփած ջուր և թողնել 10 րոպե, ճզմել, ապա խառնել մեկ գդալ սոխի հյութի հետ և խմել կես բաժակ օրական 3 անգամ: Ուժեղ հազի և բրոնխիտի ժամանակ 30 գ չամիչը 45 րոպե թողնել եփած սառեցված ջրում և քնելուց առաջ ուտել տաք կաթի հետ միասին:
Չամիչն օգտակար է նրանց, ովքեր`
– ցանկանում են ամրապնդել իրենց իմունիտետը:
– լարված են, տառապում են անքնությամբ, հաճախ բողոքում են վատ տրամադրությունից:
– տառպում են օստեոխոնդրոզից կամ օստեոպորոզից:
– հիվանդ են անեմիայով: