Գիտնականները վերջերս անց են կացրել մի հետազոտություն, որի արդյունքում պարզվել է, որ խաղողի կորիզների հյութահանուկը անչափ արդյունավետ է քաղցկեղի ագրեսիվ բջիջները ոչնչացնելու և դրանց հետագա զարգացումը կանխելու համար։
Այս հյութահանուկը յուրահատուկ միջոց է, որը ոչնչացնում է քաղցկեղի բջիջները, սակայն չի վնասում առողջները, մինչդեռ քաղցկեղի բուժման ավանդական մեթոդները ոչնչացնում են բոլոր բջիջները՝ հիվանդության տարածումը կանխելու համար։
Ներկայումս աշխարհում գոյություն ունի խաղողի մոտ 8000 տեսակ։ Խաղողները К և С վիտամինների աղբյուր են։ Բացի այդ, դրանք պարունակում են նաև մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներով։
Խաղողի կորիզների հյութահանուկը շատ օգտակար է մի շարք սրտանոթային հիվանդությունների դեպքում, ինչպիսիք են արյան վատ շրջանառությունը և արյան մեջ խոլեստերինի բարձր մակարդակը։ Այն նաև շատ օգտակար է շաքարային դիաբետի, տեսողական խնդիրների, տարիքի հետևանքով տեսողության կորստի, ինչպես նաև վնասվածքների հետևանքով այտուցվածության ու կապտուկների ժամանակ։
Ներկայումս խաղողի կորիզների հյութահանուկը ուսումնասիրվում է՝ պարզելու համար՝ կարելի է արդյոք օգտագործել այն լեյկիմիայի և Ալցհեյմերի հիվանդության բուժման համար։
Նախկինում արված հետազոտությունների արդյունքում պարզվել է, որ հատապտուղները շատ օգտակար են կոլորեկտալ քաղցկեղի և քաղցկեղի այլ տեսակների դեպքում։ Գիտափորձերից մեկի ժամանակ մկների մոտ ուռուցքի աճը դանդաղել է 45%-ով, իսկ ուռուցքների ընդհանուր քանակը նվազել է 60%-ով։
Մյուս հետազոտություններն էլ ցույց են տվել, որ ֆլավոնոիդներով հարուստ մթերքները, այդ թվում նաև խաղողը, նվազեցնում են հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման վտանգը։
Խաղողի կորիզների հյութահանուկը պարունակում է մեծ քանակությամբ կենսաբանորեն ակտիվ միացություններ, որոնք ընտրողաբար են ազդում քաղցկեղի տարբեր տեսակների բջիջների վրա։
Համարվում է, որ խաղողի կորիզների հյութահանուկը սպանում է քաղցկեղի բջիջները օքսիդացման միջոցով։
Նյութի աղբյուրը՝ headinsider.net