Երբեմն մտածում ենք, որ եթե փորձառու գյուղացի չես, ուրեմն՝ չես կարող հյութեղ, հասած և քաղցր ձմերուկ ընտրել բազմազանության միջից: Սակայն պարզվում է, որ հնարավոր է հասկանալ՝ արդյոք հասած է ձմերուկը, թե ոչ՝ առանց այն կտրելու:
Ցանկանում ենք Ձեզ ներկայացնել մի քանի խորհուրդ գյուղացիներից, թե ինչպես ընտրել լավագույն ձմերուկը:
Այս դեղին մասն այն հատվածն է, որտեղով ձմերուկը հենված է լինում հողին: Հասած ձմերուկները միշտ ունենում են դեղնավուն կամ դեղնանարնջագույն գույներ, բայց ոչ երբեք սպիտակ:
Ձմերուկի վրայի շագանակագույն հետքերը վկայում են այն մասին, որ մեղուները փոշոտում են կատարել բույսի ծաղիկերից, հետևաբար այն շատ ավելի քաղցր է:
Չորացած պոչը նշան է, որ ձմերուկը հասած է: Իսկ եթե այն կանաչ է, ուրեմն, ամենայն հավանականությամբ, ձմերուկը ժամանակից շուտ է քաղվել և հասած չէ: