Կարևոր իրադարձություններ

Աղիքային վարակիչ հիվանդություններն ակտիվանում են տարվա տաք շրջանում

13 Օգոստոս, 2017 16:20
Աղիքային վարակիչ հիվանդություններն ակտիվանում են տարվա տաք շրջանում
Աղիքային վարակիչ հիվանդություններին բնորոշ է սեզոնայնությունը, հետևաբար հիվանդության դեպքերը, ինչպես նաև բռնկումները ավելի հաճախ արձանագրվում են տարվա տաք շրջանում՝ հիմնականում գարնան և ամռան ամիսներին, երբ առկա են նպաստավոր պայմաններ աղիքային վարակների հարուցիչների աճման և բազմացման համար: Այսպես՝ սննդամթերքը բարենպաստ պայմաններում մանրէների աճման և բազմացման համար դառնում է սննդային միջավայր: Ամռանը լավ չլվացված մրգերը և բանջարեղենը, համապատասխան պայմաններում չպահված սննդամթերքը, ոչ ճիշտ պատրաստված ուտեստները ավելի հաճախ են դառնում աղիքային վարակիչ հիվանդությունների առաջացման և տարածման պատճառ:
 
Վիճակագրություն
 
Աղիքային վարակիչ հիվանդություններով առավել հաճախ հիվանդանում են երեխաները (ՀՀ-ում աղիքային վարակների ընդհանուր մոտ 70% արձանագրվում է մինչև 6 տարեկանների շրջանում), ծերերը, քրոնիկական հիվանդություններով տառապող անձինք, որոնց իմուն համակարգը թույլ է: 
 
Ի՞նչ է անհրաժեշտ աղիքային վարակիչ հիվանդություններից խուսափելու համար
 
  • Մրգերը և բանջարեղենը օգտագործելուց առաջ լավ լվացե՛ք հոսող ջրով,
  • Սննդամթերքը պահե՛ք փակ տարաներում՝ աղտոտումից խուսափելու համար,
  • Շուտ փչացող սննդամթերքը պահե՛ք սառնարանում,
  • Լվացե՛ք ձեռքերը ուտելուց առաջ և զուգարանից օգտվելուց հետո,
  • Խուսափե՛ք գնել սննդամթերք, որը վաճառվում է դրա համար չնախատեսված վայրերում,
  • Չօգտագործել կասկածելի ջուր, եթե ձեր բնակության վայրում գրանցվել են խմելու ջրի մատակարարման անջատումներ, ապա ջուրն օգտագործել միայն եռացնելուց հետո
  • Անհապաղ դիմե՛ք բժշկի՝ աղիքային վարակիչ հիվանդությունների ախտանշանների (ջերմության, նարձրացում, սրտխառնոց, փսխում, ցավ որովանյի շրջանում, լուծ, ընդհանուր թուլություն և այլն) առկայության դեպքում,
  • Խմելու ջրի համի և գույնի փոփոխություն և նստվածք նկատելիս, ինչպես նաև ջրմուղ-կոյուղու վթարների առաջացման դեպքում, ջուրը մի՛ օգտագործեք կամ օգտագործե՛ք միայն եռացնելուց հետո և անհապաղ ահազանգե՛ք համապատասխան սպասարկող կազմակերպություններին, տեղական կառավարման մարմիններին (ջրմուղ, համայնքապետարաններ, թաղապետարաններ, համատիրություններ)
  • Ծորակի ջուրը օգտագործել միայն 10-15 րոպե հոսելուց հետո:
Doctors.am
Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոն
 

Լրահոս

Դիտել ավելին